Iedereen in Scheltemx

Scheltema biedt ruimte aan creatieve en innovatieve makers. Gebruikers van het pand lopen uiteen van De Lakenhal en Veenfabriek tot startende theatermakers, artists-in-residence en jongereninitiatieven. Samen dragen zij bij aan een actueel kunstproductieklimaat.

De Lakenhal

Museum De Lakenhal programmeert sinds 2005 actuele kunstprojecten in Scheltema en is samenwerkingspartner van Scheltema in producties voor Utopisch Nest.

Veenfabriek

Muziektheaterensemble Veenfabriek staat onder artistieke leiding van Paul Koek. Het ensemble vestigde zich in 2005 in Scheltema als muziek- en theaterlaboratorium. De Veenfabriek mobiliseert componisten, kunstenaars, theatermakers en wetenschappers om hun reflectie op de maatschappij in verschillende vormen te presenteren.

PS|theater

PS|theater werd opgericht door Pepijn Smit en Tijs Huys die in 2008 afstudeerden aan de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het gezelschap maakt producties en organiseert theatrale manifestaties. PS|theater ‘geeft gezicht aan de stad en krijgt gezicht door de stad’. De verhalen, geschiedenis, architectuur, kennis, kunst, feiten en roddels vormen de inspiratie voor nieuw theatermateriaal.

Sinds februari 2010 is PS|theater gevestigd in Scheltema.

Domino

Domino is een theatergroep voor acteurs met een verstandelijke handicap. De voorstellingen zijn heel fysiek. Integrale tekst wordt vervangen door beeld, bewegingstheater en eigen tekst. Voorstellingen van Domino gaan over mensen die als zalmen tegen de stroom in (moeten) zwemmen om hun doel te bereiken; zoals Parsifal, Quasimodo, Romeo en Julia. Haast ieder mens zal raakvlakken hebben met voornoemde personages. Dat geldt ook voor de acteurs van theatergroep Domino.

Sinds 2007 repeteert en speelt Domino in Scheltema.

Tafel 9

Improvisatie is de grondslag van de rhythmtap van Tafel 9. Individueel trainen de leden dagelijks, gezamenlijk repeteren zij twee keer per week. Met tapschoenen als hun instrument vinden zij een muzikaal samenspel in klank en ritme. Zo maken ze choreografieën met ritme variërend van een stevig housenummer tot samba en blues. Tafel 9 verschuift ritmepatronen, verweeft ritmes en keert ze om, of laat herkenbare ritmes volledig los.

T.I.M.E

De masterspecialisatie Muziektheater T.I.M.E. (This Is Music-theatre Education) is een tweejarige master van de Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans in Den Haag in samenwerking met muziektheaterensemble De Veenfabriek. T.I.M.E. leidt onder de artistieke leiding van Paul Koek en Paul Slangen een nieuwe generatie muziektheatermakers op die tijdens de studie al met één been in de praktijk staan. Het muziektheater dat T.I.M.E. voor ogen staat, verbindt en confronteert verschillende kunstdisciplines met elkaar.