Nieuws

Nacht van Rembrandt

Theateraal eerbetoon aan Leidens beroemdste zoon

De Nacht van Rembrandt is een theatrale wandeling langs verschillende Leidse plekken, waar het leven van de jonge Rembrandt wordt geschetst in anekdotes. De jeugdige jaren van de beroemde Hollandse meester zijn onderbelicht, maar zeker niet saai. Metzlar liet zich inspireren door historische feiten en theatrale fictie om de wandelroute gestalte te geven. Een vermakelijke theateranekdote over Leidens beroemdste zoon is dan ook een must-see op deze zomerse donderdagavond.

Bernard Divendal: NEUTRAAL KLIMAAT

Beeldend kunstenaar Bernard Divendal presenteert in samenwerking met de Stichting Autovrije Zondag en Gemeente Leiden, de zesde versie van zijn installatieproject Alles in Ordnung. Onder de titelNEUTRAAL KLIMAAT ontwikkelt Divendal de volgende installatie van dit meerjarenproject.

Sinds 2008 werk Divendal aan Alles in Ordnung. Elke versie van de installatie verschilt van de vorige, maar vast element is steeds een open houten kubus van precies 1 m³, als rationele basis van een overigens irrationeel geheel.

In NEUTRAAL KLIMAAT treft de bezoeker voorwerpen aan uit de alledaagse werkelijkheid van het huishouden, in combinatie met gevonden voorwerpen uit natuur, kunst of techniek. Hun identiteit wordt zo in een nieuw, verrassend en niet al te kwaad daglicht gesteld. Divendal vindt zijn materiaal in winkels als Action en Blokker, maar ook in de bouwmarkt, het bos of op de vuilstort.
Over de achterliggende gedachte van dit installatieproject zegt Divendal: “De omgang met orde en chaos is een bekend thema voor iedereen die over het menselijk bestaan nadenkt. Een futiele bezigheid overigens, maar daarom niet minder aangenaam of noodzakelijk. Af en toe een vloek en een zucht, en vervolgens opgelucht ademhalen, verder kom je als mens toch niet, heb ik gemerkt. En dat is in orde.”

Neutraal klimaat
Niet alleen tastbaar materiaal, maar ook taal nodigt ertoe uit, onder handen genomen te worden. Zo is de titel van deze tentoonstelling een omkering van de term ‘klimaatneutraal’. Een actueel begrip, waarvan betekenis en implicaties weinig helder zijn, en dat mede daarom prikkelt tot – licht ironisch, maar ook bezorgd – commentaar.

Over Bernard Divendal
Bernard Divendal (Amsterdam, 1952) kreeg zijn opleiding o.a. aan de Academie Minerva te Groningen. Hij werkt als schilder en tekenaar, en maakt sinds enkele jaren ook ruimtelijke installaties. Hij exposeert regelmatig in Nederland en Duitsland.
Bernard Divendal woont en werkt in Groningen.
Zijn werk bevindt zich in openbare en particuliere collecties in Nederland en Duitsland, o.a. van de Gemeente en Provincie Groningen, de NAM in Assen, CVites te Emmen, UMCG Groningen, Kunstsammlung Neubrandenburg, Kunstsammlung Gera, Staatliches Museum Schwerin.

Haunted House

Een expositie met stormkracht
Traditiegetrouw organiseert Scheltema tijdens Leidens Ontzet het Levend Spookhuis. Het drukbezochte evenement is dit jaar de aanleiding voor een bijzondere opwarming. Op zaterdag 24 september opent, als onderdeel van de Kunstroute 2011, de expositie Haunted House. Inhoudelijk sluit de tentoonstelling aan op het thema van het Levend Spookhuis; dit jaar is dat Stormkracht.

Kunstenaar Midas Zwaan is als gastcurator verantwoordelijk voor de selectie van de exposerende kunstenaars. “Ik heb gezocht naar succesvolle kunstenaars, waarvan het werk tot de verbeelding spreekt en dat de onderliggende spanning opzoekt.
De geselecteerde werken hebben allemaal een sinister randje en worden geëxposeerd in een vastgestelde looproute, waardoor de ervaring heel anders is dan gebruikelijk.”

In Haunted House zijn sculpturen, tekeningen, installaties, schilderkunst en fotografie te bewonderen. De kunstenaars die meewerken aan Haunted House zijn: Anouk Griffioen, Daniela Schwabe, Eduard Bezembinder, Hans van der Ham, Maartje Korstanje, Maite Kragl, Marie Louise Elshout, Midas Zwaan, Pim Leenen, Saminte Ekeland & Silvia B.

Levend Spookhuis

Na het grote succes van vorige jaren, organiseert Scheltema ook dit jaar Het Levend Spookhuis met de titel Stormkracht.

Er is storm op komst, de dijken zijn doorgebroken , er heerst honger en paniek. Een uitgestelde bestorming heeft grote gevolgen. Welke opofferingen moesten hiervoor gemaakt worden en door wie?

Kom dwalen maar verlies jezelf niet in dit stormachtige
spookhuis…

1200 OVERALLS langs de Provinciale weg 

Wie over de Provincialeweg van gemeente Leiderdorp rijdt, zal in het landschap honderden overalls zien opbollen. Kunstenaar Frank Halmans verbeeldt hiermee de confrontatie tussen stad en platteland. Het unieke en tijdelijke kunstwerk is het derde project van Utopisch Nest.

Een kustwerk in de openbare ruimte is niet van de een op andere dag te realiseren. En als het dan ook nog gaat om een kunstwerk dat maar liefst 218 piketpalen en 800 meter staalkabel tot waslijn laat dienen voor 1200 overalls, dan is dat zeker niet eenvoudig. Tegelijkertijd is dat precies waar het werk van beeldhouwer Frank Halmans over gaat: het spanningsveld tussen stedelijk gebied en platteland gaat voor een groot deel om het indelen van het landschap. Dankzij de gemeente Leiderdorp, boer Den Hollander en de drie kunstinstellingen achter Utopisch Nest kon Halmans hier zijn werk realiseren.

Platteland als podium én inspiratiebron

Vanaf half juni zal het werk te zien zijn. De exacte datum is echter mede afhankelijk van het maaischema op het land. Desalniettemin zal het een verrassend beeld opleveren. Het werk, dat OVERALL heet, is Halmans’ reactie op de theaterserie Platteland als Podium van Veenfabriek. Dit muziektheaterensemble speelt in dezelfde periode de voorstelling Moes op volkstuincomplex Ons Buiten.

Levend Spookhuis

Ook dit jaar was het Levend Spookhuis weer een groot succes!

Dankzij de enorme inzet van de vele vrijwilligers en medewerkers heeft het spookhuis in 3 dagen tijd ruim 1400 bezoekers gehad. De Leidse bevolking heeft gemiddeld anderhalf uur in de rij gestaan voor het spektakel dat Annuska Zwaneveld had gecreëerd in Scheltema. Het weer zat gelukkig mee, uitzonderlijk voor een 3 oktoberviering.

Bezoekers waren, nadat zij hun weg door het doolhof hadden gevonden, zeer enthousiast over het Levend Spookhuis 2010. De aankleding was dan ook prachtig en de show indrukwekkend.

Licht en Lucht

Zondag 20 september vond in Scheltema de eerste Scheltema Zondag uit de reeks plaats. Onder het thema ‘Licht en Lucht’ presenteerden verschillende artiesten hun werk.
Alle aanwezigen konden rustig wakker worden op deze zonovergoten zondag onder het genot van een brunch en koffie. Zij konden luisteren naar dichter Susanne Metaal, filosoof Wijnand Noot, gezelschap De Nieuwe Wanhoop, singer/songwriters duo Artur Schouten en Siebe van Egmond. Dit alles werd samengevoegd door Dj Jan de Rijk. De sfeer was gemoedelijk en de artiesten enthousiast. Wij hopen zo nog vele zondagen te beginnen!

Eerste Vrouw (en) kunst geslaagd

De eerste Vrouw (en) kunst middag op zondag 1 maart kan geslaagd genoemd worden. Annelies Mommen sprak over de positie van vrouwen in het kunstenveld, fotograaf Lotte Stekelenburg liet haar werk zien en Renée Stevense zorgde met haar contrabas voor de muzikale omlijsting.
Een succes dus! Maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering: meer mannen! Want de middagen gaan welliswaar óver vrouwen, maar mannen zijn uitdrukkelijk welkom! Op dit punt kan er nog genoeg vooruitgang geboekt worden voor de Vrouw (en) kunst middagen want op 1 maart was er welgeteld 1 man aanwezig…