Wat te doen in Amersfoort?

In Nederland heb je zat leuke plekjes om je een dag te vermaken. Daar hoef je echt niet voor naar het buitenland. Het zal je verbazen welke bezienswaardigheden en activiteiten je allemaal kan vinden in een stad die je (nog) niet goed kent. Vandaag willen we je graag meenemen naar Amersfoort.

Ontstaan Amersfoort

Als je naar een nieuwe stad gaat, is het altijd leuk om wat van de geschiedenis te weten. We kunnen natuurlijk niet de gehele geschiedenis vertellen, maar we kunnen wel wat hoogtepunten benoemen. De naam Amersfoort is ontstaan vanuit een doorwaadbare plaats in de rivier de Eem, welke vroeger Amer heette. Deze rivier voerde water af uit de gelderse Vallei vanuit de Lunterse Beek en de Barneveldse Beek en kwamen samen bij de Amersfoortse Berg. De eerste keer dat Amersfoort vermeld werd, is in 1028 geweest. Dit was namelijk een strategische ligging voor de bisschop van Utrecht om een boerennederzetting te beginnen. Hier staat ook de Sint-Joriskerk gevestigd. Op 12 juni 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten.

Dierenpark

Amersfoort heeft zijn eigen dierenpark welke zeker de moeite waard is om te bezoeken. Ook voor kleine kinderen is het een aanrader. Het park is overzichtelijk en bevat alle bekende dieren. Er zijn voldoende horecagelegenheden en er zijn twee grote speeltuinen. Ook zijn er voor kinderen rondleidingen om te volgen.

Kunst bekijken

Wil je liever een wat rustiger dagje en cultuur opsnuiven? Dan is het Mondriaanhuis een perfecte bezienswaardigheid. Piet Mondriaan is wereldberoemd en een van de grondleggers van de (geometrische) abstracte kunst. In het Mondriaanhuis maak je kennis met de eigenzinnige kunstenaar. Er zijn audiovisuele technieken, artistieke zoektochten en een doe-het-zelf atellier.
Of bezoek een kunstgalerie in Amersfoort. Hiervan zijn er meerdere te vinden.

Je verjaardag vieren in Amersfoort

Dit jaar heeft Amersfoort een hele leuke actie bedacht voor de jarigen. T/m 31 oktober 2017 kan jij op vertoon van je ID-kaart krijg je leuke presentjes bij verschillende winkels, cafés en meer in de binnenstad van Amersfoort. De deelnemende bedrijven hebben een sticker op het raam, maar je kunt ook de verjaardagsroute die de VVV heeft uitgestippeld volgen.

De Koppelpoort

Deze land- en waterpoort uit 1400 heeft een sprookjesachtige sfeer om zich heen hangen en is onderdeel van een voormalige stadsmuur. Je kan een complete rondleiding volgen in en bovenop de poort. Leer precies wat iedereen deed bij de poort en welke functies er nodig waren om alles goed te laten verlopen. Een gids van Gilde Amersfoort verteld op een spannende manier, wat het ook voor kinderen interessant maakt. Sinds 2016 komt het monument nog beter tot zijn recht, door een driedimensionale beleving met een lichtontwerp. hiermee komen de architectonische details nog mooier naar voren.